2009-es örömeim

Kapkodva igyekszem felidézni, milyen kütyü vagy szoftver emelkedett számomra ebben az évben.

Hard-ware

 • Kindle — Végre újra sokat olvasok, köszönhetően ennek a kedves kis berendezésnek. Nagyon-nagyon szeretem.

 • iPhone 3GS — 32GB tárhely és kellemes sebesség. Elégedett vagyok vele.

 • Aquapac Waterproof Case — Vízálló tok gyakorlatilag akármilyen telefonhoz (különböző méretekben kapható). A strandon nem kell aggódom, hogy a ruháim közül valaki elviszi a telefont, és telefonhívásokat bonyolíthatok, internetezhetek, vagy filmezhetem a gyerekeim a Balatonban. A nagyobb tokokba belefér pluszban a kocsikulcs is. A portól is remekül védi a telefont a nyaralás alatt.

 • Apple Wireless Keyboard — Kicsi, elegáns, és tökéletes mása a MacBook (Pro) billentyűzetének (pl. fn gomb), így nem kell az agyamat átkapcsolni, ha ezt vagy azt használom.

 • Magic Mouse — Végre egy korrekt egér az Apple-től. Tetszik, ahogy lendületbe hozom scrollozásnál.

 • Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speaker System — Svájcban vettem, elég kedvezően. Nagyon jól jött már ott is filmnézéshez, de itthon is élvezem. Hibátlan darab.

Soft-ware

 • MoneyWell — A pénzügyek újszerű, letisztult kezelése. Az iPhone-változat sajnos még nem készült el, úgyhogy rendszeresen importálgatnom kell a PocketMoneyból exportált tételeket.

 • OmniGraffle Professional — Mostanában kevés olyan dokumentumot készítek munkám során, amelyben ne kellene valamilyen ábra. A Visio gusztustalan felülete nagyon távol áll tőlem, lassan egy évtizede utálom, ez viszont hasonlít a DTP-korszakban megszokott vektoros rajzolóprogramokhoz (Illustrator, Freehand), úgyhogy teljesen kézre áll, ráadásul olvassa és írja a Visio-fájlokat is.

 • ClickToFlash — A Flash az információs szupersztráda egyik legvisszataszítóbb szörnyszülötte, de ezzel a kis eszközzel hatékonyan kordában lehet tartani. Ráadásul jobban megy vele a YouTube is.

 • Plex — Filmnézés kényelmesen és elegánsan.

 • jDownloader — Filmletöltés kényelmesen és elegánsan. Nem volt rossz már a Speed Download sem, de ez összeszedi a kertből még a kutyakakát is.

 • Exchange-integráció a Snow Leopardban — A profi módon megvalósított Exchange-integráció nagyon megkönnyíti az életem, ráadásul az eddig megszokott Apple-alkalmazások működnek teljes értékű kliensként. Nem kényelmetlen többé a Macintosh az enterspájzban (de csak ha az Exchange legalább 2007-es változata fut).

 • backblaze.com — Évi 50 dollárért korlátlan online backup. Egyrészt jó érzés, hogy újabb biztos helyen megvannak a családi fényképeim, videóim, dokumentumaim, védetten a lakástűztől és a betöréstől is, másrészt elég jól jön, amikor heteket töltök valahol külföldön, és nincs nálam a rendes Time Machine-háttértár (Time Capsule).

 • habari — Egyszerű, de profi blogmotor a durva hibáktól hemzsegő WordPress helyett. Jobban alszom azóta, bár még nem lőttem be minden finomságot.

 • tumblr — Egyszerű, könnyed, játékos. Néha veszem csak elő, de akkor jólesik.

 • dijnet.hu és tavszamla.hu — Elektronikus számlafogadás és -fizetés. Alig maradt szolgáltató, aki csak sárga csekket hajlandó küldeni, a számláink túlnyomó többsége elektronikusan érkezik, és integrálódik a banki rendszerbe. Pár kattintás, és elintézve, külföldről is. Szinte hihetetlen, hogy idáig eljutottunk már Magyarországon is, dacára az elmebeteg digitálisan aláírt számlás törvényeinknek.

 • Twin Peaks — Újra végignéztem a teljes sorozatot Svájcban, és újra rájöttem, hogy csodálatos.

Mit várok 2010-ben:

Korábbi évek örömei:


8 Responses to 2009-es örömeim

 1. 5348 LacKac 2009. December 30. 20:00

  Jók ezek az évvégi bejegyzéseid, nekem is írnom kellene egy ilyet. Ebből a MoneyWell-t és a Plex-et lehet ki is próbálom. A többiből néhányat már amúgy is használok. A rendesen szinkronizálós Things-et én is várom, OmniFocus nagyon macerás néha.

 2. 5349 sailman 2009. December 30. 20:50

  A MoneyWell tud valamit kezdeni a magyar bankokkal?

 3. 5352 hrongyorgy 2009. December 31. 17:06

  "Évi 50 dollárt korlátlan online backup."
  dollárért…

  Amúgy engem is érdekelne az otthoni elektronikus szamlakezelo rendszered.

 4. 5356 gaborgabor 2010. January 7. 11:58

  Szeretem olvasni a tapasztalataid, mindig kipróbálok belőle vmit.
  Online backup érdekelne, lokálba macera és épp vacakol a hdd-m :)
  Most épp fut a crashplan és menteget a gépeim között de nem győzött meg :)
  Miért pont backblaze és nem mozy vagy chrasplan?
  http://lifehacker.com/5405041/five-best-online-backup-tools
  köszi
  gabor

 5. 5357 gaborgabor 2010. January 7. 21:32

  rosszat kérdeztem vagy miért moderálódtam ki?

 6. 5358 gaborgabor 2010. January 7. 21:33

  ja bocs most látom hogy még be sem kerültem :) törölhető a bakizás

 7. 5417 Andris 2010. February 27. 00:49

  Egyszer majd szívesen megnézném a Kindle-t, sosem láttam még e-Paper-t, nagyon érdekel, milyen a kinézete.

 8. 5426 Adrienn 2010. March 18. 01:22

  Hello! En hulye vagyok a szamitogepekez,keresgeles közben akadtam rád.Swice-ban élek és mi is vettünk 5500 Digital 5.1 Speaker System-et viszont nincs meg a a telepitö cd-je esetleg tudnal segiteni nekem valahogy?
  Köszi Adrienn

Leave a ReplyNévjegy

Home page: gaborlenard.com

Lénárd Gábor (gaba)

Lénárd Gábor
Systems Analyst, EPAM Systems

gabakukac lénárdgábor ponthu