A Windows, a magyar politika, és az idegesítő ukrán kolléganő

A Windows használható, Magyarország élhető

Abszurdnak tartom, ha valaki olyanokat állít, hogy a Windows nem alkalmas rendes munkára. Olyan, mintha azt mondaná, Magyarországon nem lehet élni. Nagyon is lehet ott élni, Windowst futtató PC-ken pedig nap mint nap csodálatos dolgokat hoznak létre az emberek. Én magam is windowsos gépen dolgozom a svájci bankban, Windows XP és IE6 van rajta, meg Office 2003 (mást nem is szabad rátelepítenem, és az interneten is csak bizonyos site-ok érhetők el). De működik! Elvégzem a munkám, és megkapom érte a fizetésem. A Windows segítségével keresem meg a kenyérre, meg a huszonhetes iMacre valót is. Mint ahogy jelenlegi politikusaink is elirányítják Magyarországot, és el tudjuk intézni a dolgainkat a magyar hivatalokban. Megszoktuk, alkalmazkodtunk, tudjuk, hogy itt így mennek a dolgok. Működik, éljük az életünk, végezzük a munkánk.

Csakhogy van jobb

Persze az, hogy működik, hogy alkalmas munkára, nem jelenti azt, hogy ne lehetne jobb. Ha az ember más perspektívába kerül, más nézőpontból lát rá a megszokott dolgokra, akkor azok egész másképpen festenek. Két hónapja dolgozom és élek Svájcban. Innen nézve Magyarország nagyon más. Néhol szinte abszurd. Itt igazán működnek a dolgok, ahogy az ember elvárná. A zürichi tömegközlekedési járatok mindig pontosak. A hivatalok kiszámíthatók, az alkalmazottak a feladatukat szolgálatként fogják fel, kedvesek, és segíteni akarnak.

Nem mondom persze, hogy Svájc hibátlan vagy tökéletes volna, de innen nézve a kontraszt nagyon erős. Miért kell a rosszban élni, ha lehetne jobban is? De nyilván más országba sem olyan könnyű költözni, mint ahogy a bank sem fogja egyhamar lecserélni a bejáratott nyolcéves operációs rendszerét és szoftvereit, mondjuk, Ubuntura. Hiszen el lehet végezni ezzel is a munkát. Végül is igaza van a saját szemszögéből. Legalábbis látszólag.

Idegesít

A gond az, hogy mindez alattomosan aláássa az ember lelkesedését és munkakedvét. Ahelyett, hogy elmerülhetnék a munkámban, a szerszámmal kell vesződnöm. Nem arról van szó, hogy ne ismerném töviről hegyire a Windowst, és ne tudnám megfelelően beállítani. Megvolt nekem a Windows 2000 is az első RC-ktől kezdve, és ugyanígy az XP is. Hozzám szoktak fordulni a kollégáim, hogyan lehet ezt vagy azt beállítani.

És mégis az a helyzet, hogy a Windows a mai napig idegesít. Na, nem nagyon, csak épp annyira, hogy időnként kizökkentsen a munkámból. Hosszú távon pedig sajnos akár annyira is, hogy elvegye az örömömet, meg a kedvemet. Mint fát vágni a fejszével, amelynek lejár a feje. Mint együtt dolgozni az ukrán kolléganővel, aki mindig akadékoskodik, és újra meg újra végig kell venni vele ugyanazokat a kérdéseket. Sok apró frusztráció a nap folyamán. Itt vagyok egy roppant izgalmas feladattal, boldogan dolgoznék rajta, látom is, hogy sok múlhat rajtam, hogy értéket tudok hozzátenni, ami lelkesít, de a végén már kezdek ott tartani, hogy rossz érzés reggel bemenni…

Hinni akarom, hogy van fejlődés

Tudom, hogy el lehet költözni Magyarországról, hogy kirúghatják az idegesítő kolléganőt, és hogy le lehet cserélni a Windowst. De sokszor nincs erre lehetőség, együtt kell élni a helyzettel. A jó hír az, hogy nemcsak mi tudjuk megszokni a rosszat, és nem a megalkuvás az egyetlen út az ilyen feszültségek kezelésére, hanem előfordulhat hogy a rossz dolgok jobbá válnak, hogy fejlődnek, idővel javítják őket.

Természetemnél fogva erősen hajlok az optimizmusra, és alapvetően naiv vagyok. Ott voltam 1989-ben, mikor Szűrös Mátyás kiállt az erkélyre. A szívem tele volt reménnyel, azt hittem, attól kezdve minden más lesz. És valahányszor kijött egy új Windows-változat, mindig elhittem, hogy sokkal jobb lesz, mint az előző. Még a Vistát is ujjongással fogadtam annak idején mint a valaha volt legjobb Windowst.

Tudom, hogy túlzottan optimista vagyok. Mégis szeretnék hinni abban, hogy egyszer majd lassan valami jó történik a számomra egyre szürreálisabbá váló magyar politikával is, és hogy a magyar hivatalok is szép lassan jobbak lesznek. Szeretném hinni, hogy képes fejlődni a kolléganőm is (akivel szerencsére már nem kell együtt dolgoznom), mint ahogy csendesen szeretnék hinni abban is, hogy az új Windows-verzió jobb, mint az előző.

Ezért hát örömmel fogadom, hogy megjelent a Windows 7. A hírek szerint kipofozták, gatyába rázták a szép, de válogatós és nyafogós Vistát. Semmit nem rontottak el, ami jó volt benne, viszont kijavították, ami rossz volt. Erre utalhat a 6.1-es verziószám is. A sajtó jókat ír, a felhasználók elégedettnek tűnnek.

Ha minden jól megy, és esetleg enyhülne a válság, akkor akár már 3-4 év múlva úgy dönthet a bank, hogy felteszi a gépekre, és akkortól kezdve végre nem a mostani elavult szoftverkupaccal kell küzdenünk. Csodálatos új világ kezdődik majd. Alig várom.


11 Responses to A Windows, a magyar politika, és az idegesítő ukrán kolléganő

 1. 5285 hrongyorgy 2009. October 31. 15:50

  Marmint, ugyerted, ha a mostani szoftverkupacot megirjak Windows 7-re. Mert hogy a bank szerintem meg tudna finanszirozni a Windows 7-re valtast, ha az eszrevetlen lehetne. Azonban a legtobb szoftver mukodese eltort a Vista kijovetelekor, es a mar nem fejlesztett szoftvereket senki nem fogja atportolni. Tudom, van XP Mode… de azert az milyen snassz mar? Foleg, hogy egy komplett XP-t bootolsz akkkor is, ha egy egyebkent alacsony fogyasztasu progit akarsz elinditani. Ultragaz.

 2. 5286 hrongyorgy 2009. October 31. 15:50

  Ja, es a temad hibas, ha barmi input elembe belekattintok, akkor eltunik rola a formazas - gondolom ez nem feature.

 3. 5287 nyenyec 2009. October 31. 17:48

  http://www.penny-arcade.com/comic/2009/10/30/

 4. 5288 _alesi_ 2009. October 31. 17:49

  És minden jó, ha jó a vége. Leszámítva a honi helyzetet, ami nem sokat változik…

 5. 5290 bachterman 2009. October 31. 19:03

  ezért kell egyedül dolgozni. úgy halad a legjobban az ember. élni viszont csak párban érdemes.
  beszélsz már svejciül?

 6. 5292 Lénárd Gábor 2009. October 31. 21:14

  hrongyorgy:

  Igyekszem majd javítani a blogot egy kicsit az elkövetkező időben, mert tényleg kissé szedettvedett. Egyébként a Markdown működik még a kommentekben is, ha minden igaz.

  bachterman:

  A Dütsch még mindig nagy kihívás, de keresem a módját a tanulásának. Sajnos hétköznap nagyon ritkán hallok mást, mint angolt.

 7. 5293 Sallai Dani 2009. October 31. 21:24

  Egyetertek mindennel amit leirtal, es kulon erdemes megemliteni hogy ennyi turelmed van, 3-4 ev. :) Ennek a postnak viszont mint irasnak kicsit nincs fokusza, egyszerre akart a hivatali strukturarol, az emberekrol, a politikarol es a windozokrol mondani valamit, azt hittem a vegen valami ugyes csavarral ezek egybeernek de nem.

 8. 5295 Lénárd Gábor 2009. October 31. 22:08

  Talán már régebben olvastad, de ha átfutod, látszik, hogy folyamatosan egymáshoz hasonlítom őket. És én vagyok az, ahol ezek a dolgok egybeérnek, én élem át őket, és engem idegesítenek.

 9. 5298 bachterman 2009. November 1. 10:16

  no igen, a düccs nem egyszerű. itt egy kis vicces segítség: http://3.ly/sCV (pdf)

 10. 5299 rivera 2009. November 1. 10:34

  Nagyon egyetértek, ha nem lászik a kontraszt könnyebb beletörődni a rosszba. Az optimizmusod megértem, sőt irigylem, de én csak a tendenciát nézem, illetve néztem mikor döntöttem. Mivel nincs végtelen időm, és ahhoz hogy globális változást érjek el kicsi az esélyem, hivatástudatom, stb, inkább lokálisan változtattam, a számomra leginkább logikusnak tűnő módon.

  A munkahelyi gépről. XP-t használunk, közel használhatatlanná setupolva. Hálózati profilok, vírusírtó, automatán települő központi csomagok, stb miatt a gép egy kávéfőzésnyi ideig bootol, a start menü laggol (esetenkénet 15-30mp-t), IE6-al a céges intranet jön be, ami egy flash-ből összerakot lassú használhatatlan valami. A cégnél minden más stimmel, de annyira zavar hogy lejár a fejsze nyele, hogy néha komolyan elgondolkozom a váltáson.

 11. 5300 kobak 2009. November 1. 16:46

  Megint azt kell mondjam, hogy ezekért a posztokért megéri várni. :-) Kitartást és türelmet kívánok!

Leave a ReplyNévjegy

Home page: gaborlenard.com

Lénárd Gábor (gaba)

Lénárd Gábor
Systems Analyst, EPAM Systems

gabakukac lénárdgábor ponthu